Λιτόχωρο - Πριόνια - Σπήλιος Αγαπητός

Το διεθνές μονοπάτι Ε4 ξεκινά στην περιοχή «Μύλοι» (400μ) που είναι και μία από τις εισόδους του Εθνικού Δρυμού από την πλευρά του Λιτοχώρου. Το μονοπάτι περνά μέσα από το καταπληκτικό φαράγγι του Ενιπέα και είναι καλά διατηρημένο και σηματοδοτημένο. Μετά από πολλά ανεβοκατεβάσματα το μονοπάτι καταλήγει στα Πριόνια στις πηγές του Ενιπέα ποταμού (1100μ).

Το μονοπάτι ξεκινά κατά μήκος του φαραγγιού του Ενιπέα στα αριστερά του ποταμού, ενώ μετά τη μέση περίπου της διαδρομής διασχίζει τον Ενιπέα επτά φορές - με πανέμορφες ξύλινες γεφυρούλες - έχοντας την κοίτη του πότε από τα δεξιά και πότε από τα αριστερά. Στο δεύτερο μισό της διαδρομής συναντάμε το Άγιο Σπήλαιο, όπου ασκήτευσε ο Άγιος Διονύσιος και μετά από είκοσι λεπτά περίπου φθάνουμε στην Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου, την οποία αξίζει να επισκεφθούμε μιας και παραμένει ανοιχτή για τους προσκυνητές από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο. Μετά από 10λεπτη πεζοπορία αφού περάσουμε το μοναστήρι, κατηφορίζει στα αριστερά μας μονοπάτι, που οδηγεί σε λίγα λεπτά στους πανέμορφους καταρράκτες του Ενιπέα.

Λόγω των πολλών ανεβοκατεβασμάτων η πορεία είναι αρκετά κουραστική, όμως οι πολύμορφοι γεωλογικοί σχηματισμοί, οι λιμνούλες με τα κρυστάλλινα νερά και οι κάθετες ορθοπλαγιές, προσδίδουν στο τοπίο σπάνια ομορφιά και ανταμείβουν τον επισκέπτη με τον καλύτερο τρόπο. Η διαδρομή μπορεί να γίνει και με την αντίθετη φορά, αν δηλαδή πάμε μέχρι τα «Πριόνια» ή την Ιερά Μονή του Αγίου Διονυσίου με το αυτοκίνητο.

Η διαδρομή από τα Πριόνια (1100 μ.) μέχρι το καταφύγιο «Σπήλιος Αγαπητός» (2100 μ.), είναι το πιο πολυσύχναστο ορειβατικό μονοπάτι του Ολύμπου τμήμα του Ε4, και αποτελεί τη φυσική συνέχεια της διαδρομής Λιτόχωρο - Πριόνια. Τα Πριόνια είναι το τελευταίο σημείο στο οποίο μπορούμε να φτάσουμε με το αυτοκίνητο (απέχει 18 χιλιόμετρα από το Λιτόχωρο) Εκεί, έχει τις πηγές του ο ποταμός Ενιπέας. Όλο το χρόνο λειτουργεί στα Πριόνια αναψυκτήριο και εστιατόριο και υπάρχει χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων. Υπάρχουν, δημόσιες τουαλέτες, καθώς και πηγές, για να γεμίσετε τα παγούρια σας. Το αυτοκίνητό σας μπορεί να μείνει όλη τη νύχτα ή για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς πρόβλημα.

Το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής γίνεται μέσα στο δάσος. Το μονοπάτι είναι πολύ καλά διατηρημένο. Τα πυκνά πεύκα σε συνδυασμό με τις οξυές και τα έλατα δίνουν στο τοπίο μια ξεχωριστή γοητεία.

Στα περίπου 23 της διαδρομής ,βγαίνετε από το δάσος και το μονοπάτι με πολλές διαδοχικές στροφές ανηφορίζει προς το καταφύγιο. Από αυτό το σημείο μπορείτε να δείτε το καταφύγιο σκαρφαλωμένο ψηλά στην προεξοχή ενός βράχου. Αυτό το κομμάτι μπορεί να σας φανεί αρκετά δύσκολο, καθώς θα έχετε ήδη κουραστεί και το καλοκαίρι είναι εκτεθειμένο στον ήλιο. Γι 'αυτό να είστε προσεκτικοί καθώς ο ήλιος σε μεγάλο υψόμετρο έχει ισχυρότερη ακτινοβολία και υπάρχει κίνδυνος ηλιακών εγκαυμάτων.

ο καταφύγιο Σπήλιος Αγαπητός βρίσκεται σε ένα φυσικό μπαλκόνι που περιτριγυρισμένο από εντυπωσιακά αιωνόβια ρόμπολα.

Διάρκεια: 8 ώρες Υψομετρική διαφορά: 1740m Δυσκολίας διαδρομής: Μέτρια Δύσκολη Μήκος: 17 χιλιομέτρων